The Global Risks Report 2021
COVID-19 skærper de store geopolitiske og samfundsmæssige udfordringer, og klimaforandringer udgør fortsat en global eksistentiel krise. Mere end nogensinde før er der behov for innovative og kollektive løsninger.
World Economic Forums 16. udgave af Global Risks - rapporten, udgivet i samarbejde med Marsh McLennan, fremhæver de store konsekvenser af blandt andet Covid-19-pandemien, som kan være med til at ændre vores verden i 2021 og i det næste årti.
Rapporten trækker på survey-data fra 700 globale eksperter og beslutningstagere, som er blevet bedt om at beskrive deres største bekymringer i det næste årti, herunder hvordan de globale risici interagerer, og hvilke muligheder der er for kollektivt at afbøde og håndtere fremtidens trusler.
"Global Risks Rapporten-2021 belyser dybden og forskellene i pandemiens indflydelse, undersøger, hvordan kritiske globale udfordringer forværres og forandres, og kortlægger behovet for at håndtere risici på en mere kollektivistisk måde."
Carolina Klint, Managing Director, Risk Management Leader Continental Europe, Marsh
Fremtidens risikolandskab
Den digitale kløft
Tendentiøse algoritmer, manglende adgang til information, voksende forskelle i digitale kompetencer, og utilstrækkelig regulering af teknologi forværrer den samfundsmæssige ulighed. Hvis disse udfordringer ikke adresseres, vil det yderligere udhule en allerede skrøbelige samfundsmæssig samhørighed. Virksomheder og regeringer bør søge nye partnerskaber og metoder til at fremme digital samhørighed uden at bremse de teknologiske fremskridt.
En pandemisk generation
Ungdommen, som allerede lider under stor ulighed i forhold til tidligere generationer, er blevet særligt hårdt ramt af COVID-19. Pandemiens indflydelse på uddannelse, migration og mental sundhed vil yderligere skade generationens fremtid. Det er derfor essentielt, at denne generation af unge bliver inddraget i udviklingen af den postpandemiske genvindingsplan.
Global rivalisering
En voksende rivalisering og konkurrence mellem USA og Kina kan hæmme andre G20-landes indflydelse på internationale relationer og yderligere forhindre konstruktiv geopolitik. En sådan udvikling kan destabilisere den globale orden og bremse kritiske fremskridt på vigtige internationale anliggender.
Stort pres på industrier
Nationalstaternes voksende magt og indflydelse, markedskoncentration i teknologisektoren og et værdidrevet pres fra forbrugere, medarbejdere og samfundet, udgør komplekse udfordringer i samtlige industrier globalt. Derfor er det vigtigt at genoverveje strategi og investering i forbindelse med covid-genvindingsplaner.
Et 2020 tilbageblik: Refleksioner over modstandsdygtighed
COVID-19-krisen har afsløret grundlæggende uoverensstemmelser mellem antagelser om det globale og nationale pandemiske beredskab og realiteterne i forbindelse med krisestyringen i praksis. Bemærkelsesværdige eksempler på ihærdighed, samarbejde og innovation er dukket op, især i samarbejdet mellem den offentlige og den private sektor. Der er dog mange områder af landes risikostyringsindsatser og beredskabsplaner der kan forbedres, herunder vores transnationale håndtering af globale risici.
Fremtidens risici: manglende handlekraft i 2021
Manglende handling over for klimaforandringerne dominerer risikolandskabet i 2021, alt i mens verden forbereder sig på en forsinket COP26. Ligesom i 2020 rangerer miljørisici højt på parametrene, konsekvens og sandsynlighed, i en tid hvor smitsomme sygdommes effekt på beskæftigelse og levebrød er dominerende i risikolandskabet.
